Speelhuisje van gerecycled hout

‘Intelligente Lockdown’

In december 2019 werd de wereld opgeschrikt door de eerste berichten over het besmettelijke Corona-virus Covid-19. Deze besmettelijk variant die zijn oorsprong had in Wuhan China, is zoals we nu weten in een razendsnel tempo de wereld over gevlogen. In januari 2020 werd de eerste besmetting in Europa geregistreerd en op 27 februari was de eerste besmetting binnen Nederland een feit.
Zoals we nu allemaal weten werd er half maart 2020 een ‘intelligente lockdown’ door de Nederlandse regering afgekondigd. Tijdens deze ‘intelligente lockdown’ werden er behoorlijk wat beperkingen opgelegd en ook de scholen gingen dicht.

De intelligente lockdown werd bij ons aangegrepen om een speelhuisje te bouwen met de kinderen

Thuis onderwijs

Voor heel veel ouders een enorme uitdaging, ook voor ons. Thuis werken en het onderwijs van de kinderen verzorgen; wat een klus. Ook de onderwijsinstellingen hadden het natuurlijk in eerste instantie erg moeilijk. Op afstand, via de digitale weg alle lessen geven; ga er als juf of meester maar aan staan. De eerste week piepte en kraakte het onderwijsmateriaal waardoor er geen dagvullend programma aangeboden kon worden. Mijn man, die de ochtenden bij de kinderen was, heeft daar een educatieve oplossing voor bedacht. Samen met de kinderen heeft hij van een oude schutting een speelhuisje getimmerd in de zandbak. Bij ons thuis wordt dit speelhuis inmiddels het ‘Corona-huisje’ genoemd.

Oude geïmpregneerde schutting

Bij mijn ouders in de tuin stond een schutting. Je weet wel, gewoon zo’n simpele schutting van de bouwmarkt. Een paar palen met planken ertegenaan van geïmpregneerd hout. Deze schutting heeft jaren goede dienst gedaan, maar her en der is er wat houtrot ontstaan. Ook de staanders hadden de beste tijd gehad en waren verrot. Bij de eerste de beste storm zou de schutting onderste boven waaien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om deze reden is de schutting afgebroken, op de kar gesleept en naar ons huis gebracht.
Samen met de kinderen hebben we het hout uitgezocht. We hebben de rotte, onbruikbare delen gescheiden van de bruikbare delen. Alle schroeven en spijkers zijn uit de bruikbare delen hout gehaald en gesorteerd op grootte.

Bij mijn ouders werd een kar met hout opgehaald om te starten met de bouw
De CLS balken worden in de grond gezet

De bouw

De staanders van de schutting waren, zoals hierboven al beschreven, helaas niet meer bruikbaar dus daar hebben we wel nieuwe voor moeten halen. We hebben gekozen voor vurenhouten CLS balkhout. De CLS balken hebben we met behulp van een grondboor in de zandbak gezet.
Om de kinderen ook mee te kunnen laten bouwen hebben we ervoor gekozen om het hout niet te schroeven maar om deze ‘ouderwets’ met spijkers te bevestigen. De planken maakten we, nadat ze bevestigd zijn met spijkers, met een handzaag op maat. De rest stukjes probeerden we ook zoveel mogelijk her te gebruiken.
We maakten eerst een vierkant bouwwerk zonder ramen en deuren. Wanneer het bouwwerk helemaal dicht was, gingen we beslissen waar er ramen en een deur moeten komen. Deze zaagden we er vervolgens in. Onze jongens werkten met ontzettend veel plezier aan hun eigen bouwproject. We hadden ook geluk met het weer, want bijna altijd wanneer we aan het werk waren, scheen het zonnetje op onze bol. Het is leuk om te zien dat iedereen er plezier aan beleefd, nog leuker om te zien dat de jongens er ook nog van leren. Het project ‘speelhuis’ is nog educatief ook.

Het hout werd met spijkers bevestigd en op maat gezagen
Alweer halverwege de bouw

Educatief project

Je ziet dat de jongens steeds behendiger worden in het hanteren van een hamer. En het recht erin slaan van spijkers vereist een goede ontwikkeling van de fijne motoriek. Voor het op maat maken van hout, wordt er geplust en gemind, dus ook het hoofdrekenen wordt op deze manier op peil gehouden of zelfs verbeterd.

Het project vordert gestaag
Het huisje wordt schoongespoten, zodat we kunnen beginnen met de afwerking

Halverwege de bouw

Op het moment dat het huisje halverwege was, werd het tijd dat er nagedacht zou worden over de kleuren combinaties. Aan de hand van een kleurplaat van een tuinhuisje werden er verschillende schetsen gemaakt. Er werd natuurlijk vergaderd, waarbij verschillende gesprekstechnieken toegepast werden. Er werd gediscussieerd en gedebatteerd en uiteraard ook gelobbyd, maar uiteindelijk kwamen de heren met een eenduidig besluit. Het is geworden een combinatie van:

  • RAL 2005 Briljant Oranje
  • RAL 5018 Turkooisblauw
  • RAL 6038 Briljantgroen
De kleuren worden uitgezocht en de verf gemengd

Het grote voordeel is natuurlijk dat mama webshop Zinka heeft, waar verf wordt verkocht en zo kunnen onze jongens onder begeleiding van mama zelf de verf op kleur maken.

Remmers Induline DW-610

Voor de behandeling van het gerecyclede hout kozen we voor een product van Remmers. We kiezen voor een semi-dekkende beits. De keuze voor een semi-dekkende beits hebben we gemaakt, omdat we graag vrolijke kleuren willen toepassen. Wanneer we zouden kiezen voor een transparante beits is de kleurintensiteit stukken minder. Er ontstaat bij een transparant product vaker een wash/pastel effect. Ook bij wit en grijs herkent u dit wellicht wel. Het hout verandert iets van kleur, krijgt een wash-effect, maar is niet heel helder.
Remmers Induline DW-610 is een semi-dekkende beits. Semi dekkend geeft het eigenlijk al aan, gedeeltelijk bedekkend. Het voordeel van een semi-dekkende beits is het behoud van de houtstructuur. Het hout kunnen we een mooie vrolijke kleur meegeven, maar toch blijft het echte hout gevoel bestaan. Naast de vrolijke kleur met behoud van de structuur, geeft Remmers Induline DW-610 een zijdematte afwerking.

In verschillende kleuren te verkrijgen

Induline DW-610 is in vele RAL-kleuren te bestellen via de Zinka webshop. Deze semi-dekkende Remmers beits kunnen we met de verf-meng-machine op onze locatie in Hoogeveen, zelf op kleur maken. Doordat we alle kleuren zelf kunnen mengen is snel en vlot leveren geen enkel probleem. Mocht u de verf willen komen afhalen in onze winkel, ook dan is het meestal mogelijk om de gewenste kleur te wachten. Telefonisch of online via de webshop van Zinka bestellen kan natuurlijk ook, hierbij zorgen we dat de verf op de afgesproken tijd voor u klaar staat.

Remmers Induline DW-610

Goed om te weten

Om het doorbloeden van het hout, het naar buiten treden van de houtinhoudstoffen, te voorkomen, wordt bij de verwerking van de Induline DW-610 wit of lichte (grijs)tinten, geadviseerd om het hout vooraf behandelen met Isolerende Primer. Zeker bij vuren en Douglashout is dit aan te raden. Deze houtsoorten, afkomstig van de spar staan erom bekend dat het hout kan gaan bloeden.

Remmers Isolerende Primer

Remmers Isolerende Primer gaat verkleuring en gele kringvorming tegen. Op het moment dat de houtinhoudstoffen naar buiten treden, worden deze door de primer geïsoleerd, dus ingesloten, waardoor ze niet doordringen naar het oppervlak. Bij ons speelhuis hoefden we het hout niet eerst te behandelen met Remmers Isolerende Primer. De door ons gekozen kleuren zijn dusdanig van kleur dat gele kringvorming niet zichtbaar is op het behandelde hout.

Remmers Houtbeschermingscrème

Voor extra bescherming van (geïmpregneerd) hout is het aan te raden om Remmers Houtbeschermingscrème te gebruiken. Dit product bevat een biocide bescherming tegen schimmels/blauwzwam. Door het gebruik van de Houtbeschermingscrème is het hout jaren beschermd en wordt de kans op het ontstaan van schimmels en houtrot beduidend kleiner. Ook worden de onderhoudsintervallen hiermee verlengd.

De afwerking

Ons ‘corona-huisje’ vorderde gestaag. De wanden zijn op hoogte en de dakspanten geplaatst. Tijd voor een traditie: pannenbier. Pannenbier is een term uit de bouw. Wanneer het hoogste punt is bereikt en de dakbedekking gelegd kan worden, wordt er bier geschonken. Wij hebben in dit geval het bier achterwege gelaten en “pannenranja” gedronken, want ook hier wordt deze mijlpaal natuurlijk gevierd.

De wanden worden zorgvuldig geschilderd
Ook het dak wordt geschilderd met Induline DW-610

Officiële opening

Het speelhuisje gemaakt van gerecyclede geïmpregneerde schutting delen is klaar. De wanden zijn op hoogte, het dak zit erop en de boeien zijn geplaatst. De ramen en een deur zijn vakkundig ingemeten en met de handzaag zijn de openingen gemaakt. Onze jongens, mijn man en ik hebben tijdens de bouw ervan ontzettend genoten. We gaan ervan uit dat we nog een aantal jaren plezier kunnen hebben van dit bouwwerk. Het voelt goed om het hout een tweede kans te geven, zonder de ‘intelligente lockdown’ was het hout waarschijnlijk afgevoerd naar de milieustraat.

De geschilderde planken worden op het dak getimmerd
De ramen en de deur worden uitgezagen