Lekkage kelder zelf oplossen, zo doe je dat

Een lekkage in uw kelder is erg vervelend en kan het beste zo snel mogelijk worden opgelost. Vaak wordt deze klus uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf omdat veel mensen het een te grote of ingewikkelde klus vinden. Toch kunt u ook zelf de kelder lekkage oplossen, zeker als u gebruik maakt van de juiste producten. Doordat u nu geen manuren/ arbeidsloon hoeft te betalen, scheelt u dat een hoop kosten. Hieronder wordt beschreven wat de oorzaken van een lekkende kelder kunnen zijn, maar nog belangrijker, hoe u dit probleem zelf kunt verhelpen.

Een kelder lekkage kunt u met de producten van Remmers zelf verhelpen

Een lekkende kelder, dit kunnen de oorzaken zijn

Wanneer u last heeft van een lekkende kelder, dan is het eerste waar u aan denkt: ‘Hoe ga ik dit zo snel mogelijk oplossen?’. U wilt de kelder tenslotte zo snel mogelijk weer kunnen gebruiken. Met een lekkage in de kelder is de ruimte onbruikbaar voor bijvoorbeeld opslag. De ruimte kan namelijk te vochtig worden en dat kan muffe geurtjes of schimmel tot gevolg hebben. Toch is het belangrijk om de oorzaak van de kelder lekkage te achterhalen. De oorzaak van de kelder lekkage kan namelijk bepalen hoe deze verholpen kan worden. Hierdoor kunt u het lek op passende wijze verwijderen. Vochtproblemen kunnen vele verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken van een lekkage in de kelder zijn:

 • Lekkage in de kelder door grondwater of een grote hoeveelheid regen
 • Het metselwerk is in slechte staat
 • Constructieve fouten
 • Poreusheid van kelderwanden
 • Lekkage aan de waterleiding, riolering of afvoerbuis
 • Slechte aansluiting tussen de wanden en de vloer

Voornamelijk bij oudere huizen, lopen de kelders in de winter of bij hevige regenval sneller vol. Bij nieuwbouwhuizen kunt u ervoor kiezen om de kelder waterdicht te maken door deze van buitenaf af te dichten. Dit kan onder andere gedaan worden met bitumenafdichtings coating. Maak hierbij aan de binnenzijde gebruik van een restauratie-pleister. Deze valt onder de categorie dichtstucmortel en is waterafstotend. Bij bestaande huizen is dit helaas niet meer mogelijk en kan de kelderafdichting enkel van binnenuit gebeuren.

Zelf de kelder lekkage dichten

Een kelder lekkage zelf repareren is in veel gevallen mogelijk, maar het is wel een complexe klus. U moet dus ook goed weten waar u mee bezig bent en enige kluservaring is gewenst. Wij adviseren om van tevoren de technische merkbladen van de producten die u gaat gebruiken grondig door te lezen. Ook is het belangrijk om uw tijd te nemen voor deze klus, al is er bij sommige kelder lekkages iets meer spoed omdat het water blijft stromen. De meest voorkomende vorm van lekkage is wanneer de kelder niet goed is afgedicht. Hieronder leest u hoe u zelf uw eigen kelder kunt afdichten, zodat lekkage verholpen en voorkomen kan worden.

U kunt een kelder lekkage zelf oplossen

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. In dit geval is het belangrijk om de kelder zo leeg mogelijk te maken. Verwijder in ieder geval alle spullen waar u waarde aan hecht om te voorkomen dat deze door de lekkage te vochtig worden. Daarnaast is het voor het afdichten van de kelder belangrijk dat dit op een kale ondergrond gebeurt. Behang en stucwerk dient dus eerst verwijdert te worden. Lees u daarnaast goed in en zorg dat u de juiste producten in huis heeft.

Lekkage in de kelder opsporen

Wanneer u zelf de lekkage in de kelder gaat verhelpen is de eerste stap het lekkage in de kelder opsporen. Hierdoor weet u wat de oorzaak van het lek is en kunt u bepalen hoe u de kelder lekkage kan dichten. Iedere oorzaak heeft namelijk een passende manier om het op te lossen. Heeft u te maken met een actief stromende lekkage? Dan is het probleem vaak snel te vinden. U kunt hierbij namelijk snel zien waar het vocht vandaan komt stromen, druppelen of sijpelen. Kunt u niet direct zien waar het lek zit? Dan is het zaak om de kelder goed in de gaten te houden. Vocht in de kelder is vaak te herkennen aan donkere plekken op de wanden of grond. Wanneer deze plekken iedere keer weer terugkomen en verdwijnen, wordt de lekkage in de kelder door grondwater veroorzaakt. Wanneer de plek(ken) aanhoudend blijven, dan heeft de lekkage waarschijnlijk een andere oorzaak en is het tijd om het te gaan behandelen.

Een kelder lekkage opsporen is vrij eenvoudig

De lekkage in de kelder dichten

Komt het water uit de muur stromen, dan is het belangrijk om het gat zo snel mogelijk te dichten met Waterstop. Zo voorkomt u dat er verdere schade ontstaat. Waterstop is een zeer snel verhardende, kant en klare waterdichte afdichtingsmortel. Hiermee kunt u scheuren in de kelderwand of keldervloer, waardoor lekkage is ontstaan, opvullen. Wanneer u dit heeft gedaan is het zaak om de omliggende delen te behandelen met het Remmers Kiesol-afdichtingssysteem. Hiervoor gebruikt u de volgende producten van Remmers:

De producten zijn bij Zinka zowel los te koop als in een complete-kelderafdichting-set en dienen in de volgende volgorde te worden aangebracht voor een succesvol resultaat:

 • Grondering met Kiesol (horizontale afdichting)
 • Hechtlaag met WP Sulfatex
 • Egaliseren met WP DS Levell
 • Kimnaad dichten met WP DS Levell
 • Eerste afdichtingslaag met WP Sulfatex
 • Tweede afdichtingslaag met WP Sulfatex
 • Indien nodig een derde afdichtingslaag met WP Sulfatex
 • Afwerken met SP Prep (stucmortel) en SP Top White

Wanneer hulp inschakelen bij kelder lekkage verhelpen

Een kelder lekkage zelf repareren kan een hele klus zijn en is niet voor iedereen weggelegd. Ziet u het toch niet zitten? Schakel dan een professioneel bedrijf in om de lekkende kelder te dichten. Zij hebben de juiste kennis en vaardigheden en hebben deze klus zo geklaard. Zo hoeft u niet zelf te zwoegen en voorkomt u dat u het probleem misschien verergert.

Lekkende kelder opgelost, wat nu

Het lekkage in de kelder is opgelost en de kelder kan weer gebruikt worden. Laat wel eerst de afdichting 2 dagen drogen voor u weer iets met de wanden gaat doen. Zijn er door de lekkage schimmels ontstaan? Dan kunt u deze te lijf gaan met de producten uit onze schimmel bestrijding lijn. Ook kabel en buisdoorvoeringen kunt u nu extra waterdicht maken. U kunt deze doorvoeren afdichten met Stopaq. Overige gaten en beschadigingen kunt u verhelpen met reparatiemortel indien het gaat om een minerale ondergrond. Uw kelder is nu weer klaar om gebruik van te maken. Wilt u een andere ruimte in huis afdichten, zoals bijvoorbeeld onder een tegelvloer in de badkamer? Dan kunt u gebruik maken van multi-functionele bouwafdichting.