Het ontstaan van de RAL kleuren, en de voordelen hiervan

In 1927 werd het RAL-kleurensysteem voor het eerst ontwikkeld in Duitsland onder de naam "Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung," wat zich vertaalt naar het "Reichscomité voor leveringsvoorwaarden en kwaliteitsborging." Het oorspronkelijke doel was om een gestandaardiseerd kleurensysteem te creëren voor industriële toepassingen, zoals verf, inkt en plastic, binnen de chemische industrie.

De allereerste RAL-kleurenkaart werd in 1927 uitgebracht en bevatte 40 kleuren. Deze kaart fungeerde als een referentiepunt voor fabrikanten en consumenten om consistentie en nauwkeurigheid te waarborgen bij het selecteren van kleuren voor hun producten. Het RAL-systeem verspreidde zich snel naar andere Europese landen en groeide uit tot een internationale standaard voor kleuridentificatie. Ook in Nederland en België heeft de RAL kleurenwaaier voor veel gemak gezorgd, zowel bij de professionele schilder als bij de doe het zelf schilder.

De RAL kleurenwaaier

De RAL-kleurenwaaier is tegenwoordig een onmisbaar hulpmiddel voor professionals en doe-het-zelvers die een betrouwbare kleurkeuze willen maken. Deze waaier omvat meer dan 200 verschillende kleuren, elk geïdentificeerd door een unieke RAL-code van vier cijfers en de naam van de kleur, zoals RAL 9010 Zuiver wit. Elke code vertegenwoordigt een specifieke kleur binnen het RAL-spectrum. Aan het eerste cijfer kun je zien welke kleur tint het is, RAL kleuren die beginnen met een 6 hebben een groene tint en RAL kleuren die beginnen met een 7 hebben een grijze tint. Alle RAL codes die beginnen met een 9 voor de kleuren zwart en wit.

Mooie RAL-kleuren kiezen is essentieel voor elk project.

De RAL-kleurenwaaier biedt een reeks voordelen:

 • Standaardisatie: Het RAL-systeem zorgt voor kleurconsistentie, wat betekent dat dezelfde RAL-code in verschillende landen dezelfde kleur vertegenwoordigt.
 • Nauwkeurigheid: Het RAL-systeem wordt regelmatig bijgewerkt om te voldoen aan de nieuwste trends en technologische ontwikkelingen, waardoor de kleurinformatie altijd bij de tijd is.
 • Ruime Keuze: Met meer dan 200 kleuren biedt de RAL K7 Classic kleurenwaaier een brede selectie voor vele smaken en diversiteit aan stijlen.
 • Uniformiteit: RAL-kleuren worden niet alleen in verf gebruikt, maar ook in andere industrieën zoals auto's en design, waardoor kleuren gemakkelijk gecoördineerd kunnen worden tussen verschillende materialen.
 • Inspiratiebron: De RAL-kleurenwaaier dient als inspiratiebron voor ontwerpers en architecten, waardoor creatieve ontwerpprojecten kunnen worden gerealiseerd.

Voordelen bij het kiezen van de juiste verfkleur

Het gebruik van RAL-kleuren bij het kiezen van verfkleuren als u gaat schilderen biedt meerdere voordelen.

 • Kleurconsistentie: RAL-kleuren garanderen kleuruniformiteit in uw project, ongeacht de verf leverancier of het merk dat u gebruikt. Hou er altijd wel rekening mee dat een RAL kleur bij twee verschillende type producten een andere uitstraling kan hebben. Ook wanneer twee vlakken onder een hoek aan elkaar grenzen en van de zelfde kleur zijn voorzien, kan dit een verschil van dag en nacht opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plafond en een wand die in de zelfde kleur en met de zelfde verf zijn geschilderd.
 • Emotionele impact: Kleuren hebben invloed op onze emoties en stemming. Bij het juiste gebruik van kleuren kan de gewenste sfeer in uw huis gecreëerd worden, of het nu om rustgevende slaapkamers of levendige keukens en woonkamers gaat. Ook hierbij kan een RAL kleurenwaaier vooraf al een eerste indruk geven over welke kleur het beste bij de ruimte past.
 • Coördinatie met kleuren: RAL-kleuren kunnen worden afgestemd op uw huidige interieur, waardoor harmonie en consistentie ontstaat. Ook kan het handig zijn om een RAL kleurenwaaier mee te nemen om kleuren van een keuken of meubels te combineren.
 • Waardebepaling: Goed gekozen kleuren kunnen de waarde van uw huis verhogen, wat handig is als u uw woning wilt verkopen. Ook hier kunt u weer uw voordeel doen met een RAL waaier, door bijvoorbeeld aan de hand van een moodboard inspiratie op te doen voor de juiste kleurkeuzes in het interieur.

Zinka: Uw partner in Nederland en België voor Remmers verf, epoxy-coatings en houtbeits producten

In de wereld van verf, coatings en houtafwerking speelt kleur een cruciale rol. De juiste kleur kan een ruimte transformeren, een gevel verfraaien of een houten oppervlak beschermen maar er ook mooie uit laten zien. Zinka, met haar uitgebreide assortiment aan hoogwaardige paint en NonPaint producten, is een toonaangevende leverancier van verf, epoxy-coatings, muurverf, gevelverf en houtbeits voor de Nederlandse en Belgische markten. Wat Zinka echt onderscheidt, is dat er de mogelijkheid is om veel producten op de door u gewenste kleur te maken met behulp van RAL Classic-kleurencodes, Sikkens, Sigma of NCS-kleuren. Hier ontdekt u hoe Zinka een verschil maakt in de wereld van coatings, verf en beits.

De Kracht van kleur

Kleur heeft een aanzienlijke invloed op onze omgeving en emoties. Het kan een ruimte groter of intiemer laten lijken, rustgevend of juist energiek. Dit begrijpen is cruciaal bij het kiezen van de juiste verf, coating of beits voor uw project. Zinka begrijpt deze kracht van kleur en biedt een breed scala aan opties om aan de diverse behoeften van haar klanten te voldoen.

RAL-kleuren zijn essentieel voor het verven van prachtige ruimtes.

Houtbeits en houtlazuur op maat

Houten oppervlakken in en om een woning of bedrijfspand verdienen de beste bescherming en afwerking. Zinka levert hoogwaardige houtbeits en houtlazuur producten die niet alleen beschermen tegen weersinvloeden, maar ook de natuurlijke schoonheid van hout accentueren. Waar Zinka het verschil kan maken, is de mogelijkheid om deze producten op kleur te maken op basis van de RAL Classic kleuren. Zo ontstaat er een bijna oneindig kleurenpalet waaruit te kiezen is, en zit een niet vast aan een beperkt aantal standaard kleuren. Of u nu een warme eiken kleur of een eigentijdse grijstint wilt, Zinka kan aan veel uw specifieke wensen voldoen.

Buitenmuur verf voor gevels van baksteen, beton en pleisterwerk

Het beschermen van gevels tegen de elementen is van vitaal belang om de duurzaamheid van een gebouw te waarborgen. Denk hierbij aan bescherming tegen de elementen van het weer zoals vocht en Uv-straling, maar ook tegen de aangroei van algen en mossen. Zinka biedt een scala aan buitenmuurverven die geschikt zijn voor baksteen, stucwerk, beton en andere bouwmaterialen. Deze elastische en starre buitenmuurverven gaan lang mee en behouden hun kleur integriteit. Bovendien kunnen ze worden geleverd in een standaard kleur wit of gemengd in RAL-kleuren om naadloos bij uw architectuur van een woning of bedrijfsgebouw te passen.

Binnenmuurverf voor stijl en duurzaamheid

Binnenmuurverf gaat verder dan alleen kleur. Het draagt bij aan de sfeer en levensduur van uw interieur of de sfeer op kantoor. Zinka's binnenmuurverven zijn niet alleen beschikbaar in een breed scala aan kleuren, maar ze zijn ook ontworpen om langdurige prestaties te bieden. Of u nu een rustige sfeer in de slaapkamer wilt creëren of een levendige ruimte in de woonkamer wilt hebben, een informele kantoor omgeving wilt creëren. Zinka heeft de muurverf die aan uw verwachtingen voldoet.

2-Componenten epoxy-coatings

Voor veeleisende toepassingen, zoals industriële vloeren of garagevloeren, zijn 2-componenten epoxy-coatings een uitstekende keuze. Ze bieden extreme duurzaamheid en chemische bestendigheid. Zinka levert deze epoxy-coatings in verschillende kleuren, waaronder RAL-kleuren, zodat u niet hoeft in te leveren op stijl omwille van prestaties. Zelfs de chemisch resistente Epoxy coating is in vele RAL kleuren leverbaar.

Damwandplaten en sandwichpanelen renoveren door ze over te spuiten

Een gebarsten of lekkende leiding kan minimaal lekken. Zo minimaal dat het voor het oog weinig zichtbaar is, maar voldoende om vochtproblematiek te veroorzaken. Een leiding kan barsten of lekken door veroudering of slijtage. Ook een verstopping is een veelvoorkomende oorzaak van lekkage.

Ander gebruik van de ruimte

Als u verantwoordelijk bent voor het onderhoud van bedrijfshallen bekleed met damwandplaten of sandwichpanelen, begrijpt u hoe belangrijk het is om hun uitstraling te behouden. Maar ook in de agrarische sector zijn veel gebouwen bekleed met damwandplaten en sandwichpanelen.

Zoals een:

 • Aardappelbewaarplaats
 • Werktuigenschuur
 • Werktuigenberging
 • Werktuigenloods
 • Opslagloods

En ook hier verkleuren ze van mooie 859 Donkergroen Ral 6007 en 862 Groen RAL 6003 naar soms bijna wit. Zinka heeft hiervoor de oplossing met spuitlakken die in elke gewenste RAL-kleur kunnen worden geleverd en in 1 keer aangebracht kunnen worden zonder het aanbrengen van een speciale primer of hechtlaag. Hierdoor kunt u het uiterlijk van uw bedrijfsgebouwen weer helemaal opfrissen of aanpassen aan uw merkidentiteit of nieuwe huisstijl.

Persoonlijke service en advies

Bij Zinka draait alles om klanttevredenheid. Het ervaren team staat altijd klaar om klanten te adviseren bij het kiezen van de juiste producten en kleuren voor hun specifieke behoeften. Of u nu een ervaren professional bent of een doe-het-zelver, Zinka zorgt ervoor dat u de juiste keuzes maakt om uw project tot een succes te maken.

Verf komt in allerlei RAL-kleuren.

Duurzaamheid en kwaliteit

Naast kleurkeuze, hecht Zinka veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. De producten van Zinka zijn ontworpen om lang mee te gaan en de impact op het milieu te minimaliseren. Ze voldoen aan de hoogste normen voor prestaties en veiligheid, wat ervoor zorgt dat uw investering zichzelf op lange termijn terugverdient.

Daarom kiezen mensen voor Zinka

Zinka is veel meer dan alleen een leverancier van verf, coatings en houtbeits. Het is een partner die u helpt uw visie werkelijkheid te laten worden. Of u nu op zoek bent naar een specifieke kleur op basis van RAL kleuren codes, duurzame vloercoatings of hoogwaardige binnen- en buitenmuurverven, Zinka heeft de oplossingen die u nodig heeft. Kies voor kwaliteit, kleur en duurzaamheid met Zinka als uw vertrouwde leverancier voor al uw projecten in Nederland en België. Uw projecten zullen niet alleen mooi zijn, maar ook bestand zijn tegen de tand des tijds. Ontdek vandaag nog de mogelijkheden die Zinka u te bieden heeft.