Beton waterdicht maken: stap-voor-stap

Hoewel beton een imago van onverwoestbaarheid heeft, is het niet helemaal immuun voor de invloeden van vocht. Het waterdicht maken van beton is essentieel om de levensduur van uw constructies te verlengen en schade door waterinfiltratie te voorkomen.

Met de juiste handleiding en producten kunt u zelf het beton waterdicht maken. In deze blog geven wij u een stapsgewijze handleiding en delen wij onze expertise over de beste producten voor deze taak.

Een stuk beton met vochtplekken.

Waarom beton waterdicht maken?

Beton is van nature poreus, wat betekent dat zonder de juiste behandeling, water en vocht kunnen doordringen en de interne structuur kunnen aantasten. Dit kan resulteren in vlekken, scheuren en andere schade. Bovendien zorgt een waterdichte betonconstructie voor een gezondere leefomgeving door de vorming van schimmel en de aantasting van materialen te voorkomen.

 • Verlenging van de levensduur: Waterdicht beton is beter bestand tegen slijtage, corrosie en andere vormen van achteruitgang, waardoor de levensduur van betonnen structuren aanzienlijk wordt verlengd.
 • Voorkomen van waterschade: Door beton waterafstotend te maken wordt voorkomen dat water en vocht doordringen, wat schade zoals scheurvorming, afbrokkelen en vorstschade kan veroorzaken.
 • Bescherming tegen schimmels en algen: Waterdicht beton helpt de groei van schimmels en algen te voorkomen, wat zorgt voor een gezondere leef- en werkomgeving.
 • Verhoogde duurzaamheid: Beton dat waterdicht is gemaakt, is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en chemische aantasting, wat bijdraagt aan de algehele duurzaamheid van de constructie.
 • Esthetische instandhouding: Waterdicht maken helpt om het uiterlijk van betonnen oppervlakken op lange termijn te behouden door vlekken, verkleuring en erosie te voorkomen.

Hoe kunt u beton waterdicht maken?

Er zijn meerdere methoden om beton waterdicht te maken, variërend van oppervlaktebehandelingen tot integratieve methoden die al bij het storten van het beton worden toegepast. De keuze van de methode hangt af van de toepassing, de ruimte en de staat van het beton. Behandelingen aan de oppervlakte, zoals het aanbrengen van een beton impregneer of waterdichte coating, zijn effectief voor bestaande constructies. Voor nieuwe projecten kan het gebruik van waterdicht makende toevoegmiddelen aan het betonmengsel een oplossing bieden.

Een hoek van een kelder met vochtplekken.

Impregneren versus hydrofoberen

Hoewel de termen impregneren en hydrofoberen vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om het verschil te kennen. Impregneren betreft het diep doordringen van het beton met een beschermend middel, terwijl hydrofoberen gericht is op het afstoten van water van het oppervlak.

Beton waterdicht maken in vier simpele stappen

Zelf aan de slag gaan met het waterdicht maken van beton is mogelijk en kan kostenbesparend werken. In deze blog focussen we op het uitvoeren van een oppervlaktebehandeling. Met de juiste voorbereiding en producten is het waterdicht maken van beton een haalbare taak voor elke doe-het-zelver. Het proces omvat de volgende stappen voor een optimale bescherming:

 1. Zorg voor een schoon en volledig droog oppervlak
 2. Breng het impregneerproduct aan
 3. Laat het oppervlak volledig drogen
 4. Uw beton is optimaal beschermd

Stap 1: Zorg voor een schoon en volledig droog oppervlak

Zorg ervoor dat het betonoppervlak vrij is van vuil, olie, verf en losse deeltjes. Beschadigingen en scheuren dienen gerepareerd te worden voordat u met de waterdichting behandeling begint. Een goede voorbereiding is essentieel voor een langdurig waterdicht resultaat.

Stap 2: Breng het impregneerproduct aan

Na de voorbereiding is het tijd om het impregneerproduct gelijkmatig aan te brengen. Gebruik een kwast, roller of spuitapparatuur om het product over het gehele oppervlak te verspreiden, zorg ervoor dat u geen plekken mist. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking zorgvuldig te volgen, vooral wat betreft de aanbevolen hoeveelheid en droogtijd tussen de lagen, indien meerdere lagen benodigd zijn voor optimale bescherming.

Stap 3: Laat het oppervlak volledig drogen

Na het aanbrengen van het impregneerproduct is het heel belangrijk om het oppervlak volledig te laten drogen. Afhankelijk van het product, de luchtvochtigheid en de temperatuur kan dit enkele uren tot een dag duren. Het is essentieel dat het beton gedurende deze periode niet wordt blootgesteld aan water of vocht, om het impregneer proces niet te verstoren.

Stap 4: Uw beton is optimaal beschermd

Wanneer het oppervlak volledig droog is, is uw beton beschermd tegen vocht en waterinfiltratie. U heeft nu een duurzame barrière gecreëerd die de levensduur van het beton verlengt en beschermt tegen de elementen. Voor de beste resultaten en langdurige bescherming is het aan te raden om de behandeling periodiek te herhalen, afhankelijk van de blootstelling van het beton aan de omgeving en de mate van slijtage over tijd.

Het beton in uw kelder waterdicht maken

Het waterdicht maken van beton in de kelder is cruciaal om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen, die vaak voorkomen in ondergrondse ruimtes. Begin altijd met het zorgvuldig reinigen van het oppervlak en zorg ervoor dat alle scheuren en gaten zijn opgevuld met een geschikte reparatiemortel. Neem vervolgens de volgende stappen om uw kelder waterdicht te maken.

 1. Grondering met Kiesol
 2. Hechtlaag met WP Sulfatex
 3. Egalisering met WP DS Levell
 4. Kimnaad dichten met WP DS Levell
 5. Eerste afdichtingslaag met WP Sulfatex
 6. Tweede afdichtingslaag met WP Sulfatex
 7. Derde afdichtingslaag met WP Sulfatex (zo nodig)
 8. Afwerken met SP Prep en SP top White

Uw garagevloer waterdicht maken

Betonnen garagevloeren worden blootgesteld aan diverse vloeistoffen en moeten bestand zijn tegen zware belasting. Om uw garagevloer effectief waterdicht te maken, begint u met het verwijderen van olievlekken en ander vuil. Zorg ervoor dat het oppervlak egaal is en repareer indien nodig scheuren. Voor een duurzame en waterdichte afwerking van uw garagevloer kunt u gebruik maken van speciale coating sets, afgestemd op elke behoefte en vloeroppervlakte.

Beton waterdicht maken met professionele producten

Of het nu gaat om het waterdicht maken van beton in uw kelder, van de garagevloer of van beton elders in uw woning, wij van Zinka hebben de expertise en producten om u te helpen deze klus succesvol te klaren. Heeft u vragen of wilt u advies over een bepaalde situatie? Neem dan gerust contact met ons op.