HK Lazuur UV-beschermingspakket

Voor het beschermen van (Douglas) hout is HK Lazuur is een geweldig product. Vooraf impregneren is absoluut niet nodig. HK Lazuur is van zichzelf een impregnerend product. Mocht u hout dat af-fabriek reeds geïmpregneerd is willen behandelen met HK Lazuur, dan is dat geen enkel probleem. Wel is het zo dat vers geïmpregneerd hout eerst een tijdje moet uitwasemen voordat het behandeld kan worden. Met het HK-Lazuur UV-beschermingspakket heeft u alle producten in één pakket.

Behandeling vers geïmpregneerd hout

Soms is het zo dat er toch gekozen wordt voor behandeling van vers geïmpregneerd hout. Houtsoorten welke snel vergrijzen, waaronder douglashout, kunnen snel de kleur verliezen wanneer deze blootgesteld wordt aan UV-straling. Het kan dan een keuze zijn om het hout toch alvast te behandelen met HK Lazuur om vergrijzing zoveel mogelijk uit te stellen. Wanneer vers geïmpregneerd hout behandeld wordt dan adviseren wij om in eerste instantie één laag HK Lazuur aan te brengen. Na een aantal maanden wachten kan dan de tweede laag HK Lazuur verwerkt worden.

Natuurlijk resultaat

Voor de behandeling met HK Lazuur zijn er eigenlijk twee goede opties om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te behalen.

Optie één

U kunt kiezen voor de gepigmenteerde HK Lazuur, een beits met een kleurtje. Deze lazuur beschermt het hout voldoende na aanbrengen van twee lagen, door het pigment krijgt vergrijzing geen kans. Hoe meer pigment, hoe donkerder de kleur, des te beter is de bescherming tegen vergrijzing. Wel moet u zich realiseren dat u het hout behandelt met een product waar pigmenten in zit, de kleur van het huidige hout verandert daardoor wel. Toch blijft de houtstructuur zichtbaar en voelbaar na gebruik van de HK Lazuur.

Gepigmenteerde HK Lazuur geeft het hout een kleur mee.

Er zijn heel veel verschillende kleuren HK Lazuur leverbaar. De namen van enkele van deze kleuren verwijzen naar de kleur van een houtsoort. Dit kan wel eens verwarrend zijn. HK Lazuur in bijvoorbeeld de kleur Douglas, is niet geschikt voor alleen de behandeling van douglashout maar kan ook zeker op vuren of eiken toegepast worden. Wel is het zo dat de kleuren afgestemd zijn op de originele kleur van het hout. De Douglas kleur is ontwikkeld om de natuurlijke kleur van douglashout zoveel mogelijk te behouden/na te bootsen.

HK Lazuur is, zoals hierboven al benoemd, een product dat ongeacht de kleur, transparant blijft. Hierdoor is de ondergrond enorm bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Om nog even bij de HK Lazuur in de kleur Douglas te blijven, deze Douglas kleur zal telkens een ander eindresultaat geven als deze op verschillende houtsoorten zoals vuren, grenen, red cedar of douglas gebruikt wordt. Zelfs bij gebruik op douglas hout geeft het telkens een andere eindresultaat omdat ook douglashout enorm van kleur kan verschillen.

Proefverpakkingen

Zoals hierboven beschreven zijn de kleuren, zoals deze worden weergegeven op de website, altijd bij benadering en dus ter indicatie. Om toch een duidelijke weergave van de kleur te kunnen bieden hebben we 100 ml proefverpakkingen geïntroduceerd. Deze proefverpakkingen worden aangeboden tegen een zeer scherpe prijs, om zo de drempel te verlagen om deze te bestellen. Zo hebben en houden we tevreden klanten en daar zijn we als team erg blij mee!

Optie twee

Een andere mogelijkheid is om het hout te behandelen met de kleurloze, pigment vrije variant: HK Lazuur kleurloos . HK Lazuur bevat geen pigment, maar omdat er wel een houtbeschermingsmiddel wordt aangebracht zal het hout wel donkerder verkleuren, alsof het nat is. De kleur wordt dieper, iets donkerder en eventuele nerven en noesten worden geaccentueerd. Omdat HK Lazuur kleurloos geen pigment bevat gaat deze zonder nabehandeling vergrijzen. Deze vergrijzing kan tegengegaan worden door Houtbeits Long Life kleurloos UV+ in drie lagen over de twee lagen HK Lazuur kleurloos aan te brengen.

HK Lazuur wordt eenvoudig, zonder tussenkomst van schuren, aangebracht. Dit is anders bij het aanbrengen van de lagen Houtbeits Long Life kleurloos UV+. Omdat Houtbeits Long Life kleurloos UV+ een filmvormende laag op het hout legt, is het bij het aanbrengen van een nieuwe laag nodig om licht op te schuren.

Optie twee kan gekozen worden wanneer de voorkeur uitgaat naar de meest natuurlijke uitstraling. Wel is het zo dat optie twee ook meteen de meest arbeidsintensieve en duurste optie is.

Via de site is het mogelijk om een HK Lazuur UV-beschermingspakket aan te schaffen. Het is voordeliger om een UV-beschermingspakket aan te schaffen dan de producten los te bestellen.

Het pakket bestaat uit twee bestelmogelijkheden. Zo is het HK Lazuur UV-beschermingspakket te bestellen voor 11 m2 en voor 22m2. Zo hoeft u zelf nagenoeg niet te berekenen hoeveel materiaal u nodig heeft én het pakket is voordeliger dan dat u de producten per stuk besteld.

HK Lazuur wit

Voor een white wash effect kunt u hout behandelen met HK Lazuur wit. HK Lazuur wit bevat weinig pigment dus ook hier kan zonder nabehandeling vergrijzing optreden. Anders dan bij de kleurloze en Hemlock tint adviseren wij om bij het overlagen Houtbeits Long Life UV wit te nemen. Wanneer er gekozen zou worden voor kleurloos zou het wit behandelde oppervlak wat geel kunnen worden. Door Houtbeits Long Life UV wit toe te passen, blijft het geheel een mooie white wash uitstraling houden.

HK Lazuur wit geeft een whitewash look aan het hout.

Onderhoudstermijn

Afhankelijk van de belasting door de weersinvloeden en UV-belasting is de onderhoudstermijn gemiddeld genomen drie tot vijf jaar. Voor beide opties geldt gemiddeld dezelfde onderhoudstermijn.

Hoe donkerder de kleur, des te beter is de bescherming, lichtere kleuren hebben een korte onderhoudsinterval in vergelijking tot meer gepigmenteerde, donkere, kleuren.

Nabehandeling

Wanneer u gekozen heeft voor optie één, alleen behandeling met HK Lazuur, is de nabehandeling eenvoudig. Na circa drie tot vijf jaar, of eerder wanneer het hout schraal wordt, dient u het hout af te borstelen zodat het loszittende vuil eraf gaat. Daarna kunnen er één tot twee nieuwe lagen HK Lazuur opgebracht worden.

Bij optie twee, behandeling met HK Lazuur en Houtbeits Long Life UV, gaat de nabehandeling als volgt. Na circa drie tot vijf jaar schuurt u het geheel (licht) op en in eerste instantie vervangt u alleen de Houtbeits Long Life, ook weer één tot twee lagen. Na het opnieuw aanbrengen van de Houtbeits Long Life UV is het hout weer optimaal beschermd tegen UV-licht/vergrijzing. Na opnieuw een periode van drie tot vijf jaar zal het hout volledig geschuurd dienen te worden. Het kale hout kan dan behandeld worden alsof het nieuw onbehandeld hout is. Dit wordt gedaan zodat er niet teveel laagdikte zal ontstaan waardoor afbladdering van de Houtbeits Long Life UV tot een minimum wordt beperkt. Ook zal een nieuwe laag HK Lazuur weer voldoende bescherming bieden tegen houtrot, blauwschimmel en dergelijke.

Genoemde onderhoudstermijnen zijn bij benadering. Het kan voorkomen dat door de weersomstandigheden, de houtsoort en de ligging van het hout toch delen eerder aan onderhoud toe zijn.

Houtbeschermingscrème

Het is mogelijk om, zoals omschreven in optie twee, de twee lagen HK Lazuur te vervangen voor één laag houtbeschermingscrème. Deze houtbeschermingscrème kent dezelfde toepassingen als de HK Lazuur, maar is een echte crème.

Doordat de crème dikker kan worden aangezet volstaat hierbij veelal één laag. Eén laag is minder arbeidsintensief en dus goedkoper.

De reden dat HK Lazuur in twee lagen opgezet dient te worden heeft te maken met de werking van het materiaal. HK Lazuur bevat een biocide, een schimmelwerend middel, welke voldoende werkzaam is bij een bepaalde hoeveelheid laagdikte.

Doordat het materiaal zo dun is wordt deze hoeveelheid niet gehaald bij één laag, vandaar ook ons advies 2 lagen aan te brengen. Geschaafde of zeer dichte houtsoorten zijn minder absorberend en hebben eventueel een derde laag nodig. Omdat de crème dikker opgezet kan worden, volstaat veelal één laag houtbeschermingscrème.

Gevolgen van niet voldoende aangebracht producten

  • Aantasting door vocht
  • Vergrijzing van het hout
  • Houtrot
  • Blauwschimmel
Wanneer u niet voldoende product gebruikt kan blauwschimmel optreden.

Vergrijsd hout

Voor de reeds vergrijsde delen van bijvoorbeeld uw schutting, vlonder, tuinmeubel of andere bouwwerken van hout kunt u gebruik maken van Remmers Buitenhout Ontgrijzer. Buitenhout Ontgrijzer is een speciale reiniger en opfrisser van verweerde houten ondergronden en zorgt ervoor dat de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven wordt gebracht.Het product is makkelijk aan te brengen met de bijgeleverde borstel.

Bij het behandelen dient het hout vochtig te blijven, dit is vooral belangrijk in de zomerperiode, als het product sneller de kans heeft om op te drogen. Het vochtig houden van het hout kunt u met een natte/vochtige spons doen.

Licht vergrijsde delen hoeven niet altijd eerst ontgrijsd te worden en kunnen wellicht direct overlaagd worden met een gepigmenteerde, op kleur gemaakte HK Lazuur.

Buitenhout Ontgrijzer is biologisch afbreekbaar, maar het is beter om het afvalwater op te vangen.

Voor alle bovengenoemde producten, waaronder het HK Lazuur UV-beschermingspakket, adviseren we om altijd, voor het gebruik, het technisch merkblad van de fabrikant door te lezen.