Kelder waterdicht maken: stap voor stap uitgelegd

Last van vocht of water in de kelder? Door de kelder waterdicht te maken, kunt u toekomstige lekkages voorkomen. Het waterdicht maken van de kelder is een lastige klus, welke veelal uitgevoerd wordt door gespecialiseerde bedrijven. Toch is het mogelijk om zelf de kelder waterdicht te maken. Zelf de kelder afdichten drukt de kosten natuurlijk enorm. U hoeft dan alleen materiaal aan te schaffen en geen arbeidsloon te betalen. Aan de hand van onderstaande beschrijving en uitleg van de producten helpen wij u op weg. Mocht u specifieke vragen hebben dan zijn we altijd bereid om u telefonisch te woord te staan.

Met de professionele producten van Remmers kunt u zelf aan de slag om uw kelder waterdicht te maken

Waarom de kelder waterdicht maken

De grondwaterspiegel in Nederland is hoog. Dat betekent dat veel kelders onder de grondwaterspiegel geplaatst zijn. De kelder dient dan ook volledig waterdicht gemaakt te worden, om niet met natte voeten in de kelder te staan. Water en vocht zijn schadelijk voor zowel uw woning als uw gezondheid. Het vocht tast de wand- en vloerbedekking aan en kan zelfs de constructie aantasten van uw woning. Daarnaast trekt een kelder met vochtproblemen schimmels, algen en ongedierte aan en dat is slecht voor uw gezondheid. Het is dus belangrijk dat uw kelder waterdicht is. Vocht en water van buitenaf kan dan namelijk niet meer naar binnen trekken.

Hoe kunt u de kelder waterdicht maken

Het waterdicht maken van de kelder kan op verschillende manieren. U kunt de kelder waterdicht laten maken aan de buitenzijde, maar ook van binnenuit. De kelder aan de buitenzijde afdichten is vaak de meest effectieve afdichting. Hiermee wordt voorkomen dat vocht een kans krijgt om in de constructie in te dringen. Dit is een preventieve afdichtingsmethode en wordt vaak al tijdens de ruwbouwfase aan de buitenzijde aangebracht. Wanneer uw kelder te kampen heeft met vochtproblemen en u uw kelder aan de buitenzijde wilt laten afdichten, is het raadzaam hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren. De kelder aan de buitenzijde afdichten is namelijk erg complex. Wel kunt u zelf aan de binnenzijde uw kelder waterdicht maken. Remmers heeft hiervoor professionele producten te koop, die u zelf ook kunt gebruiken om uw kelder waterdicht te maken.

Zelf de kelder afdichten

Zoals zojuist benoemd, is kelderafdichting of het afdichten van een kelder of kruipruimte een lastige en complexe klus. Op het moment dat u besluit de werkzaamheden zelf uit te voeren dan is enige kluservaring een vereiste. Ook wordt geadviseerd om de technische merkbladen van de producten goed door te lezen alvorens te starten met de klus.

Voorbereiding

Goed om te weten is dat het waterdicht maken van de kelder altijd wordt gedaan op de 'kale' ondergrond. Oude verf, stuc en kalklagen dienen vooraf volledig verwijderd te worden. Ook de vloertegels en eventuele cementdekvloer dient u te verwijderen.

Kelder waterdicht maken met professionele producten

Voor het afdichten van uw kelder kunt u gebruiken maken van het Kiesol-afdichtingssysteem van Remmers. Dit is een afdichtingssysteem voor het waterdicht maken van de binnenzijde van een kelder of kruipruimte. Deze producten worden reeds jaren gebruikt door professionals in de bouwsector, maar zijn via Zinka, voor duurzame bescherming, ook verkrijgbaar voor particulieren.

Het afdichten van de kelder aan de binnenzijde doet u met de producten van Remmers

Remmers Waterstop

Voor u de kelder waterdicht maakt, is het zaak om de actief stromende lekkages te repareren met Waterstop. Met actief stromende lekkages bedoelen we (lek) water wat via een scheur of gat naar binnen druppelt, sijpelt of stroomt. Onder normale temperaturen reageert en verhardt Remmers Waterstop direct met het water uit de lekkage. Scheurvorming kunt u met hamer en beitel iets vergroten en uitdiepen tot ten minste 3 cm. Remmers Waterstop kan ook aangemaakt worden met water. Vermeng 4 delen Remmers Waterstop met 1 deel water en druk dit direct in de af te dichten opening. De verharding gaat super snel, al na 30 seconden begint de Remmers Waterstop te verharden en zorgt het voor een waterdichte muur. Het verbruik van Remmers Waterstop is circa 2 kilogram per liter op te vullen ruimte. Ook wordt Remmers Waterstop gebruikt voor het dichtzetten van startnaden en aansluitingen.

Remmers Kiesol-afdichtingssysteem

Nadat u de actief stromende lekkages heeft verholpen, dienen ook de omliggende delen behandeld te worden met Remmers Kiesol-afdichtingssysteem. Hiervoor kunt u gebruik maken van de volgende producten:

Hoe maakt u de kelder waterdicht?

  1. Grondering met Kiesol
  2. Hechtlaag met WP Sulfatex
  3. Egalisering met WP DS Levell
  4. Kimnaad dichten met WP DS Levell
  5. Eerste afdichtingslaag met WP Sulfatex
  6. Tweede afdichtingslaag met WP Sulfatex
  7. Derde afdichtingslaag met WP Sulfatex (zo nodig)
  8. Afwerken met SP Prep en SP top White
Kelderafdichting uitgelegd in een stappenplan

Stap 1: Grondering

Remmers Kiesol is een speciale grondering en verkiezeling met dieptewerking onder de afdichtingsmortels. Remmers Kiesol werkt verstevigend, porie verdichtend, zoutwerend en verbetert de hechting. Om de kelder waterdicht te maken dient u deze Kiesol 1 op 1 met water te verdunnen en op een vochtige, gereinigde ondergrond aan te brengen als grondering. Dit doet u volledig dekkend, maar zonder dat het materiaal van de ondergrond afloopt. Na een korte wachttijd kan er verder worden gewerkt.

Verbruik Kiesol voor grondering: ca. 0,1 - 0,3 kg/m² (1 : 1 met water verdunnen)

Stap 2 en 3: Egalisering

De volgende stap naar een waterdichte kelder is het egaliseren van terugliggende voegen, oneffenheden, beschadigingen en/of grindnesten. Hiervoor gebruikt u de Remmers WP Sulfatex voorheen Sulfatexmortel. Deze hechtslurry is een dunne aangemaakte versie, ongeveer behanglijm dikte. Na het aanbrengen van de WP Sulfatex kunt u het product WP DS Levell voorheen Remmers Dichtspachtel direct nat-in-nat op de hechtlaag aanbrengen (meerdere centimeters dik). Nat-in-nat betekent dat de WP Sulfatex nog niet droog is, maar nog nat. De reparatieplaatsen kunnen direct met een spaan, schuurbord of voegspijker glad worden afgewerkt, zodat een gesloten oppervlak ontstaat.

Stap 4: Opzetten kim

Voor een goede waterdichte overgang van de wand naar de vloer van de kelder wordt geadviseerd om een kim-afdichting op te zetten. Het opzetten van de kim-naad (wand-vloer aansluiting) kan gedaan worden door Remmers WP SD Levell met een holle plinstaan aan te brengen. Er ontstaat een organische overgang van vloer naar wand. Remmers WP DS Levell dient u nat-in-nat op de Remmers WP Sulfatex, op te zetten met de holle splintspaan. Al na 15-30 minuten kan er verder worden gewerkt.

Verbruik WP DS Levell: ca. 1,7 kilo/m²/mm

Stap 5,6 en 7: De afdichting van de kelder

De voorbereidende werkzaamheden voor het waterdicht maken van de kelder, zijn gedaan. Nu is het tijd om de sulfaatbestendige afdichtingsmortel WP Suflatex aan te brengen. WP Sulfatex voorheen Sulfatexmortel, wordt aangemaakt in een speciekuip. Giet hiervoor 5 liter water in een schone speciekuip en voeg 25 kilo WP Sulfatex toe. Vermeng dit vervolgens intensief met een mixer circa 3 minuten tot een homogene massa. Na 2 minuten wachttijd nogmaals mengen tot de verwerkingsconsistentie is bereikt. De waterdosering dient u altijd in acht te nemen! Meer of minder water toevoegen kan in verband met de luchtvochtigheid verschillen. WP Sulfatex direct na het vermengen volledig dekkend met blokkwast als slurry in een gesloten laag opbrengen. Na circa 20 minuten (afhankelijk van de ondergrond) een tweede laag aanbrengen. Bij water onder grote druk of grondwater dient de WP Sulfatex in drie lagen aangebracht te worden. De minimum verbruikshoeveelheid van de mortel bedraagt 2 kg/m² (> 1 mm laagdikte) per laag. De totale laagdikte mag in geen geval meer dan 5 mm bedragen.

Verbruik WP Sulfatex: ca. 1,6 kilo/m²/mm (Damp open systeem)

Het aanbrengen van WP Sulfatex om de keldermuren van binnenuit waterdicht te maken doet u met een blokkwast

De kelder is nu waterdicht

De kelderwand is na droging afgedicht en dus waterdicht. Hiermee is de ruimte, die wellicht eerder niet of nauwelijks werd gebruikt, omgedoopt tot een volwaardige gebruiksruimte van de woning. Om een lichte wandafwerking te creëren adviseren wij veelal om de wanden niet af te werken met verf, kalk of tegels. Ook de vloer werken we liever niet af met een afdichtende coating of plavuizen. Dit wordt niet geadviseerd om de dampdoorlatendheid van de kelderafdichtingsmaterialen niet te verstoren. Damp-open-systemen zijn belangrijk, juist op plaatsen waar de isolatie en ventilatie wel eens te wensen overlaat. Dit om vocht en condensvorming tot een minimum te beperken.

Lichte afwerking van de waterdichte kelder

Wanneer u de waterdichte kelder wilt afwerken en een lichte afwerking van de diepgrijze kleur is gewenst, dan adviseren wij het volgende.
Als afwerking van de WP Sulfatex kunt u Remmers SP Prep voorheen Aanbrandmortel en SP Top White voorheen Saneerputz Antiekwit gebruiken. Remmers SP Prep is een kant-en-klare droge mortel welke na het vermengen met water direct verwerkt kan worden en hydraulisch verhardt. Remmers SP Top White Antiekwit is een kant-en-klare, minerale lichtgewichtmortel voor wandrenovatie-/restauratie met bijzondere eigenschappen.

Stap 8: Verwerking SP Prep en SP Top

Wanneer u ter afwerking van de waterdichte kelder Remmers SP Prep wilt gebruiken, giet u circa 6 liter water in een schone speciekuip en voegt u hier 30 kilo SP Prep toe. Met een mixer vermengt u dit tot een homogene massa, totdat een verwerkbare consistentie is bereikt. Na het voorbewerken van de ondergrond gaat u Remmers SP Prep als hechtlaag c.q. aanbrand laag, wratachtig voorzichtig dun opspatten met een Spatmortel apparaat (dekkingsgraad 50- 70%, laagdikte maximaal 5 mm). De hechting op gladde en dichte ondergronden wordt door toevoeging van Remmers Hechtemulsie verbeterd. Voor het opbrengen van de daaropvolgende witte afwerkingslaag Remmers SP Top White tenminste 1 tot 2 dagen droogtijd in acht nemen.

Het waterdicht maken van de kelder in beeld

Het waterdicht maken van de kelder met gebruik van bovenstaande materialen wordt in een instructiefilm verder uitgelegd. Heeft u naar aanleiding van de informatie toch nog aanvullende vragen? De medewerkers van Zinka staan u graag te woord.

Kelder waterdicht maken prijs

Dat u met het zelf waterdicht maken van de kelder van binnenuit kosten bespaard, is natuurlijk mooi meegenomen? Maar wat is de prijs? De producten voor het afdichten van de kelder worden per stuk verkocht in de Zinka webshop. U bestelt deze eenvoudig met slechts één druk op de knop. Wilt u zelf uw kelder waterdicht maken en kosten besparen? Dan kunt u ook de complete-kelderafdichting-set bestellen. In deze set is een combinatie gemaakt van de meest voorkomende producten die nodig zijn om de keldermuren waterdicht te maken en ook de keldervloer. Er worden voldoende materiaal en verwerkingsspullen geleverd voor een oppervlakte van circa 4 vierkante meter.

Veelgestelde vragen en antwoorden